Bachelor / Master

Inhaltsübersicht

Concepts in International Marketing

Course description

This course provides an introduction into issues and problems commonly encountered in strategy formation and decision making by companies operating on an international scale. Students of the course shall (1) become more sensitive to international marketing issues and develop an understanding of current problems that international marketers face on global markets, (2) develop a knowledge of concepts and methods used in international marketing theory and business practice, (3) be capable of applying the presented framework, concepts, and methods, to typical issues in international marketing management.

Class format

The principal teaching methods used in class will be lectures, case and topical discussions, video presentations, guest speakers, and student presentations.

Readings

Keegan, W. J., & Green, M. C. (2015). Global marketing. Upper Saddle River, NJ: Pearson. (available as e-book at Dortmund University library)

If you plan to participate in these courses, please register online for “Concepts and Cases in International Marketing 2021” via moodle.

Date and Time

Classes start on June 2th, 2022 from 4 to 7 pm and take place in Chemie-HS2. You may find the schedule provided in the moodle-system. Lectures start s.t.!

Cases in International Marketing

Course Description

The general aim of this lecture is to assign the theoretical knowledge into real-world practise. This didactic concept of participant-centred learning was originally developed at the Harvard Business School and is now a distinguished standard in international MBA programs or management education. International case studies will help the participants to develop strategic thinking in an international marketing context and will provide an opportunity to sharpen verbal and written communication skills. Utilizing a teaching approach that mixes cases, class discussion, group workshops, and participants will learn key concepts and tools used in solving international marketing problems.

The Course is divided into two parts: The first part describes the case method teaching and introduces the students successively to case study exercises and participant-centred learning. The second part covers the process of working with basically Harvard Business School Case Studies in an international marketing context. Therefore the students work together in small groups, present their results and defend their findings during a classroom discussion.

Date and Time

Classes start on June 2th, 2022 from 4 to 7 pm and take place Chemie-HS2. The first class will take place together with “Concepts” (for details see above). Lectures start s.t.!

• Exam Concepts: Written Exam together with Cases in International Marketing
  • Exam Cases: Written Exam together with Concepts in International Marketing / Others by Arrangement
  • Instructor: Prof. Dr. Hartmut H. Holzmüller
  • All Examinations are offered in English language only and must be solved in English!